Long Reef Surf Life Saving Club Wins Public Architecture and Sustainable Architecture Awards

We are excited to announce that APA received the Public Architecture Award and a Commendation for Sustainable Architecture in the 2024 NSW Awards, for our Long Reef Surf Life Saving Club project.

We are incredibly honoured and grateful.

You can read more about it via the Institute’s project page. Jury citations below.

Jury Citation | Public Architecture

The Long Reef Surf Life Saving Club, a collaboration between Long Reef Surf Club, Adriano Pupilli architects and Tyrell Studio Landscape Architects, is a thoughtful and nature-based design response.

It has a functional, flexible layout which enables the spaces to be used by different groups at different times. The pavilion structures are clustered around a central courtyard space, located to retain existing mature trees on site, demonstrating the strong landscape and urban design principles driving the masterplan. It is designed to be visually recessive, with timber batten facades and durable concrete finishes to maintain the primacy of the incredible natural setting in which it sits, nestled behind the sand dunes.

This is a great example of a strong landscape-driven masterplan leading the design process. The building sits beautifully in the context and creates a series of lovely in between outdoor communal areas for use by the whole community.

 

Jury Citation | Sustainable Architecture
A highly responsive building to its exposed coastal environment, Long Reef Surf Life Saving Club is appropriately robust and elegantly delivers outstanding facilities for a range of community users.

Here, sustainability is at the heart of all design decisions. Natural materials, recycled content, shading, and natural ventilation are cleverly integrated in the design response. The surf club creates an open-air community gathering space that is sheltered and well scaled. Concrete and steel are used for strength and longevity with timber employed extensively on the upper-level enclosure of the generous and breezy main club room.