Gable House

Client
Young family of four
Year
2019
Program
Architectural & Landscape
Status
Complete

Brief: To breath new life into a 1940-50’s post war weatherboard bungalow in North Balgowlah while retaining it’s charm, consolidating adhoc additions over the years and providing an additional bedroom, master bedroom with ensuite, open plan living, dining and kitchen, outdoor entertaining area, two car spaces and swimming pool.

Challenges: Working with the existing roof forms and inconsistent ceiling levels across the house, cleaning up adhoc lean-to additions to create lofty new sleeping and living spaces, and creating a contemporary and clean address to the street and garden while retaining as much of the existing home as possible to keep costs down.

Solutions: Removal of lean-to roofs front and rear and extrusion of existing hip roof forms into gable roof forms, creating height and lightness internally while giving the exterior a clean confident roof line. New forms are contrasted from existing using dark stained weatherboard cladding. Exposed collar-tied rafters and vaulted ceilings continue from the dining room to the outdoor entertaining space, visually linking indoor and out seamlessly.

Highlights: Taking care to work with the existing so as to preserve its character while updating the look, function and feel of the house, in a budget conscious manner, to the needs of a young family of four.


Adriano Pupilli Architects - Mirror House